Έρευνα IBM:Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Εάν βελτιωθεί η DLT

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση έρευνας της IBM, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι θα πρέπει να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), αν και παραμένουν αβέβαιοι εάν το blockchain μπορεί να προσφέρει επαρκή οφέλη κόστους και αποτελεσματικότητας.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και διεξάγεται από την IBM και την OMFIF, μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που ευχαριστεί, εξετάζει τις απόψεις 21 κεντρικών τραπεζών μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σχετικά με το CBDC και την κατανεμημένη τεχνογνωσία.

Από τους 21 ερωτηθέντες, το 38% δοκιμάζει ήδη μια ολόκληρη CBDC για διατραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με την έρευνα. Αν και η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν είναι επί του παρόντος δραστήρια στον τομέα, η έκθεση ανέφερε ότι “οι περισσότεροι ερωτηθέντες της έρευνας πιστεύουν ότι η χονδρική CBDC θα πρέπει να εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα”.

Η έκθεση προσθέτει ότι, δημιουργώντας ένα ψηφιακό νόμισμα ίσης αξίας με την τυπική μονάδα του νομίσματος fiat, ένα CBDC θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη του πιστωτικού κινδύνου και “να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της αξίας του συμβόλου.”

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες συμμερίζονται επίσης τις ανησυχίες σχετικά με το αν η τεχνολογία κατανεμημένων βιβλίων (DLT) μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της στον τομέα, ενώ το blockchain προσφέρεται συχνά ως τρόπος αύξησης της αποτελεσματικότητας στις διασυνοριακές συναλλαγές, καθώς και για τη μείωση του κόστους.

“Το 61% των κεντρικών τραπεζών δήλωσε ότι ένα blockchain ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο καθώς παρατηρούν λίγα κέρδη απόδοσης κατά τη διάρκεια των δοκιμών, δεδομένου ότι η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης”, αναφέρει η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, το 76% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι παραμένουν αβέβαιοι αν “η DLT θα είναι σε θέση να εκπληρώσει την υπόσχεσή της, ειδικά σε τομείς όπως η ρύθμιση”, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση απαριθμεί όλες τις υπάρχουσες περιπτώσεις όπου οι κεντρικές τράπεζες δοκιμάζουν διάφορα έργα που χρησιμοποιούν το DLT σε διασυνοριακές συναλλαγές, όπως το Project Jasper από την Τράπεζα του Καναδά και το Project Khokha της Τράπεζας της Ταϊλάνδης.

Επιπλέον, δήλωσε ότι “καμία από τις περιπτωσιολογικές μελέτες της κεντρικής τράπεζας [DLT] δεν περιλάμβανε τη δυνατότητα ριζικής αναθεώρησης των συστημάτων πληρωμών τους στο εγγύς μέλλον. Οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι με τις υπάρχουσες πλατφόρμες RTGS [σε πραγματικό χρόνο ακαθάριστου διακανονισμού]

“Οι κεντρικές τράπεζες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα blockchain πρέπει να βελτιωθούν πριν μπορέσουν να ξεπεράσουν τα ζητήματα της επεκτασιμότητας και της ταχύτητας”.

Πηγή:Coindesk

Πηγή (img):pixabay

Αφήστε μια απάντηση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.