Η Βίβλος του κρυπτονομίσματος BTC και η συνεχεία της.

Τα λόγια του  Satoshi Nakamoto

  • Προτείνουμε μια λύση στο πρόβλημα των διπλών δαπανών χρησιμοποιώντας έναν διακομιστή χρονικής σήμανσης που διανέμονται από ομότιμους χρήστες για να δημιουργηθεί υπολογιστική απόδειξη της χρονολογικής σειράς συναλλαγών ….

Φυσικά, αυτή τη στιγμή, σκέφτηκα, αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Πώς μπορεί να έχει μια λύση στο πρόβλημα διπλής δαπάνης που είναι ομότιμος;

Η μεγάλη καινοτομική ιδέα του  Satoshi για ένα νόμισμα συναλλαγής  στο ψηφιακό κόσμο, γίνεται αληθινό,  και παίρνει διαστάσεις παγκόσμιος κλίμακας

Μέχρι την καινοτομία του Satoshi, η διπλή δαπάνη ήταν η πτέρνα του Αχιλλέα των συναλλαγών σε ψηφιακό νόμισμα – απλά δεν ήταν δυνατό για ένα ψηφιακό σύστημα να αποδειχθεί ότι δύο ή περισσότερα διαφορετικά άτομα δεν ξόδεψαν το ίδιο ψηφιακό χρήμα χωρίς τη χρήση μεσάζοντα. Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις υπηρεσίες πληρωμών (οι πρόγονοι του bitcoin υπήρχαν ήδη σε τεχνολογίες όπως το DigiCash), όλες οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου απαιτούσαν ��κόμα έναν αξιόπιστο τρίτο, όπως μια τράπεζα, μια κυβέρνηση ή μια εταιρεία πιστωτικών καρτών.

Θα εξαφανίσει τον μεγάλο μεσολαβητή mastercard,visa…κτλ, ?

Το Trust αποτελεί μέρος των παραδοσιακών συστημάτων πληρωμών, όπως οι πιστωτικές κάρτες, η ACH ή τα τραπεζικά καλώδια, αλλά η συμμετοχή τρίτων σε πληρωμές προσθέτει τριβές με το κόστος του χρόνου και των χρημάτων. Αυτά τα συστήματα πληρωμών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι τα χρήματα fiat είναι ένα μέσο χαρτοφυλακίου που μπορεί να μεταβιβαστεί μόνο στον ομότιμο κόσμο, στον κόσμο. Αυτό προϋποθέτει ότι τα χαρτονομίσματα δεν μπορούν να αντιγραφούν, κάτι που, φυσικά, μπορεί να είναι.

Η επίλυση του προβλήματος των διπλών δαπανών στον ψηφιακό κόσμο καθιστά δυνατό το εμπόριο σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξάρτητα από την ατομική τραπεζική πρόσβαση, τις ονομασίες νομισμάτων ή τη γεωγραφική θέση.

Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του bitcoin είναι ότι ήταν η σωστή ιδέα την κατάλληλη στιγμή. Μεταξύ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των συνεπειών και της επακόλουθης καταστολής που ακολούθησε την 11η Σεπτεμβρίου, οι τραπεζικοί κανονισμοί και οι βέλτιστες πρακτικές άλλαξαν δραματικά.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι τράπεζες γίνονταν ολοένα και πιο απροσπέλαστες για εκείνους που “κολλήθηκαν” στην οικονομία μετρητών – μεταφορά χρημάτων, έλεγχος και χρεωστικές υπηρεσίες, και η απόκτηση πίστωσης έγινε πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή. Η τάση αυτή επηρέασε σίγουρα τους καταναλωτές, αλλά δημιούργησε επίσης μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λιανική τραπεζική και την οικονομική καινοτομία.

Την εποχή της δημοσίευσης της λευκής βίβλου του Bitcoin, εχτίζα μια εταιρεία στον παγκόσμιο χώρο των κινητών τραπεζών. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη ήταν η διαχείριση όλων των αναγκών διαφορετικών τραπεζικών και κανονιστικών απαιτήσεων. Οι απαιτήσεις αυτές μετατράπηκαν σε περιορισμούς που αποδείχθηκαν ακατάλληλοι σε κλίμακα.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, η επίλυση του προβλήματος των διπλών δαπανών άνοιξε ένα τεράστιο τεχνολογικό όριο που επέτρεψε τον πειραματισμό και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός νέου χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Η πραγματική ομορφιά του bitcoin είναι ότι βασίζεται σε κώδικα υπολογιστή ανοιχτού κώδικα και δεν ανήκει ή ελέγχεται από κανέναν. Είναι προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο, καθώς η μόνη απαίτηση συμμετοχής στη νέα οικονομία είναι μια συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο.

Ακριβώς στο μπλοκ γενετικής bitcoin, Satoshi προειδοποιεί για τη διάσωση τραπεζών. Η ιστορία αφήνει ενδείξεις και εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν την ιστορία είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν.

H νέα οικονομία

Αλλά, η επίλυση του προβλήματος των διπλών δαπανών δεν ήταν μόνο ένα επίτευγμα ορόσημο στην επιστήμη των υπολογιστών. Είμαστε μόλις 10 χρόνια, αλλά μπορούμε ήδη να δούμε τα ευρέως αποτελέσματα του τι μπορεί να μοιάζει με μια άχρηστη, κατανεμημένη οικονομία – και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Σε αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι το bitcoin δεν είναι μόνο ένα νέο χαρακτηριστικό γνώρισμα της υπάρχουσας οικονομίας, αλλά ότι τροφοδοτεί τη δική της οικονομία, η οποία θα βασίζεται σε διαφορετικές αρχές από ό, τι προηγουμένως.

Εξαλείφοντας την ανάγκη για έναν κεντρικό μεσαίωνα, το bitcoin δημιούργησε τη βάση για μια εντελώς νέα τραπεζική υποδομή. Με τη σχεδίαση, η υποδομή είναι απίστευτα ασφαλής. Δημιουργήθηκε ως πρωτόκολλο που επιτρέπει την κατασκευή άλλων επιπέδων, εφαρμογών και υπηρεσιών πάνω σε αυτό.

Και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα την εμφάνιση των παροχέων υπηρεσιών bitcoin. Σκεφτείτε το Lightning , το Abra και το LocalBitcoins ως πραγματικά παραδείγματα.

Σήμερα, οι εταιρείες κατασκευάζουν υπηρεσίες bitcoin που κυμαίνονται από ανταλλαγές, οι οποίες χρησιμεύουν ως βασικές και ανοικτές ράμπες για μεταφορές αξίας από παλαιότερα συστήματα σε κρυπτοθετημένα συστήματα και ξανά. Οι νέες εταιρείες χρησιμοποιούν το bitcoin για να επανεξετάσουν την πίστωση και το δανεισμό, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να κάνουν τη δημιουργία και την εξασφάλιση μιας ψηφιακής ταυτότητας πιο απλή.

Προγραμματιζόμενα χρήματα

Είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε όλα όσα έγιναν δυνατά – και θα γίνουν δυνατά χάρη στο bitcoin. Το Bitcoin μας δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα μέλλον βασισμένο σε ηχητικά και προγραμματιζόμενα χρήματα.

Στο μέλλον, το bitcoin θα καταστήσει δυνατή κάθε είδους οικονομική καινοτομία. Στο Abra, ενδιαφέρουμε ιδιαίτερα να κάνουμε τα χρήματα χωρίς σύνορα (η εταιρεία ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα των σχεδόν ελεύθερων και ιδιωτικών μεταφορών χρημάτων από πρόσωπο σε άτομο).

Μας ενδιαφέρει επίσης ο τρόπος με τον οποίο το bitcoin θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση του ενεργητικού των καταναλωτών υπό τη μορφή διακανονισμών τύπου “pay-as-you-go”. Σκεφτείτε το ως υλικό ως μοντέλο υπηρεσιών, το οποίο όχι μόνο θα είναι τεράστιο για την υιοθέτηση της τεχνολογίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αλλά και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη φτώχεια και την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Ψηφιακές συναλλαγές 

Προβλέπουμε επίσης έναν κόσμο μικροεπενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ., Όλα αυτά που έγιναν δυνατά με τα χαρακτηριστικά προγραμματισμού του bitcoin. Τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία της Abra είναι ασφαλισμένα συμβόλαια, τα οποία καθιστούν αυτή τη μικροεπενδυτική πραγματικότητα σήμερα. Στόχος μας είναι να εκδημοκρατούμε την πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι προγραμματιζόμενες πτυχές του bitcoin καθιστούν αυτές τις ιδέες πιθανές και το μεγαλύτερο μέρος είναι ότι ο καταναλωτής ή ο επενδυτής δεν θα χρειάζεται να γνωρίζουν καν ότι χρησιμοποιούν bitcoin. Ακριβώς όπως ο σημερινός χρήστης του διαδικτύου δεν καταλαβαίνει τις εισερχόμενες και απουσίες του TCP / IP όταν παρακολουθούν ένα βίντεο Netflix ή Youtube, η εμπειρία των χρηστών του bitcoin θα είναι κάποια στιγμή αόρατη και απρόσκοπτη.

Η επίλυση του προβλήματος των διπλών δαπανών συνέβαλε στην κίνηση του διαδικτύου ένα βήμα πιο κοντά στην αρχική του υπόσχεση για ένα ανοιχτό δίκτυο πληροφοριών. 

Εξαλείφοντας την ανάγκη για αξιόπιστους τρίτους, το bitcoin έχει καταστεί το θεμέλιο της τελικής οικονομικής ελευθερίας.

Πηγή:Coindesk

 

Αφήστε μια απάντηση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.